10 ok, amiért nyávognak a mácskák

A macskák akár 30 féle hangot is ki tudnak adni és az egyszerű nyávogást is kb. húszféleképp tudják cifrázni. 🙂 De vajon miért nyávognak a macskák? Következzen 10 lehetséges válasz:

Szia!

A nyávogás egy egyszerű sziát vagy távolabbi ismeretség esetén egy odavetett jó napot-ot is jelenthet. 🙂 Az “örülök, hogy látlak” talán túlzás lenne egy macskától, inkább csak annyit jelent: észrevettem, hogy itt vagy!

11

Éhes vagyok!

Minden macskatulajdonos jól ismeri ezt a nyávogást, hiszen ha csak pár percet késik az étel, kedvenceink olyan keserves nyávogást tudnak hallatni, mintha egy hete nem kaptak volna enni.

10

Engedj be!

Ha az ajtó zárva van, a macska nyávogással jelezheti, hogy szeretne bent lenni. Vagy csak szeretné, hogy nyitva legyen az ajtó. Vagy szeretne bejönni, hogy utána újra kimehessen. 🙂

9

Dühös vagyok!

A feszült, izgatott vagy megfélemlített macskákból gyakran kitör egy sikolyszerű nyávogás, amit sokszor támadás követ.

3

Figyelj rám!

A macskák is vágynak a figyelemre, amit lelkes nyávogással jeleznek a kiszolgáló személyzetük tudtára: Játssz velem! Beszélgess velem! Kényeztess! – mondanák, ha tudnának beszélni.

12

Melegem van!

Különösen a nőstény macskáknál fordulhat elő, hogy sokkal nehezebben viselik a nagy meleget.

6

Stresszes vagyok!

A látogatás az állatorvosnál vagy egy autós utazás a legnyugodtabb macska számára is túlzott stresszt okozhat így hát ilyenkor is muszáj nyávogni.

8

Valami fáj!

Ha a macskád hirtelen és intenzíven nyávogni kezd, sürgősen meg kell mutatni egy állatorvosnak. A nyávogás egy egészségügyi problémát is jelezhet, pláne, ha a viselkedése is megváltozik. Többféle betegség okozhat a macskáknál éhség- vagy szomjúságérzetet, fájdalmat, amelyeket túlzott nyávogással fejezhetnek ki.

14

Nem akarok egyedül lenni!

A hosszú időre egyedül hagyott macskák nyávogással fejezhetik ki, hogy társaságra vágynak, legyen szó akár egy másik macskáról, állatról vagy egy emberről.

13

Öregszem!

Lehet, hogy a cicádnál a nyávogás semmi különöset nem jelent, csak azt, hogy múlnak az évek. Megfigyelések szerint, ahogy idősödnek a macskák, egyre többet is nyávognak. Talán azért, mert egyre több figyelemre vágynak?

15