7 dolog, amit a macskák a gazdájuktól kérnek

Következzen néhány dolog, amit minden macskagazdinak érdemes megfogadnia, hogy boldogságban teljenek a mindennapok a bársonytalpú társainkkal.

Figyelj rá!

Egy hosszú, fárasztó nap végén is vár minket haza kedvencünk és mivel nem ismeri a munkahelyi gondjainkat, ekkor is megérdemli, hogy foglalkozzunk vele, megsimogassuk a bundáját és vele töltsünk egy kis időt ami csak az övé és a miénk, hiszen szüksége van erre, hogy egészséges maradjon. És persze nekünk is, hogy békésen kerüljünk az ágyba a nap végén.

1

Ne hagyd túl sokat egyedül!

A macskákat persze nem kell minden nap többször sétáltatni, úgy mint a kutyákat, de attól igénylik a gazdi jelenlétét. Egy magányos macska mindent megtesz azért, hogy felhívja magára a figyelmet és ilyenkor születnek azok a videók, amin gonosznak tűnnek szegénykék.

gonosz

Ne hanyagold el!

Rendszeresen vizsgáljuk át és szükség esetén segítsünk neki a tisztálkodásban például a fogak, a fülek és a karmok ápolásával, ha pedig bármilyen rendellenességet tapasztalunk (pl. daganatot), a lehető leggyorsabban vigyük el állatorvoshoz. Az is előfordulhat, hogy valamilyen parazita vagy élősködő támadta meg, ilyenkor is érdemes szakértő tanácsért felkeresni a dokit.

koromapolas

Neveld meg!

A macskák a természetüknél fogva nem annyira taníthatóak, mint a kutyák, de a békés együttélés érdekében, nekik is szabályokra van szükségük. Sok okos tanács található az interneten és számtalan témával foglalkozó könyv is megjelent már ezzel kapcsolatban.

lopas

Óvd meg a stressztől!

A macskák is szenvedhetnek a stressztől, ha nem kapják meg a kellő mennyiségű pihenőidőt és egy kis nyugalmat. Elsősorban ez olyan házban fordulhat elő, ahol a macska körül gyerekek, kutyák is élnek. Ha folyton megszakítják az álmát, nem tud nyugodtan pihenni és mindig figyelnie kell a menekülési lehetőségekre könnyen beteggé válhat kedvencünk.

stressz

Vigyázz a fogaira

Általában kevés figyelmet fordítanak a gazdik a cicájuk fogainak épségére, pedig itt is fontos a rendszeres ellenőrzés. A macskák gyakran szenvednek például fogkőtől, ami megkeserítheti a mindennapjaikat, illetve további súlyos problémákhoz, fertőzéshez vagy ínyvérzéshez vezethet. Ugye ezt te sem akarod?

fogmosas2

Ne etesd túl!

Egy macska számára kiemelt fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék,  viszont ha több energiát vesznek fel az ételéből, mint amennyit a mindennapok során elhasználnak, akkor bizony az elhízás komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. Ne az étel mennyiségével, hanem inkább a minőségével fejezd ki a szeretedet.

etetes