9 dolog, amit a macskák nagyon utálnak

1. Hangos zajok

A váratlan hangos zajok könnyen menekülési reakciót válthatnak ki a macskákból. Megijedhetnek egy autódudától, tűzijátéktól, fűnyírótól vagy akár egy tüsszentéstől, de akár a csengő hangjától is és ilyenkor igyekeznek egy általuk biztonságosnak vélt helyre elbújni.

1

2. Koszos macskaalom

A macska szaglása 14-szer erősebb mint az emberé, ezért az az alom, aminek mi talán éppen csak érezzük a szagát, cicánk számára már elviselhetetlen lehet. Ez ahhoz vezethet, hogy inkább egy másik helyet keresnek a lakásban, ahol elvégezhetik a dolgukat, legyen az egy kosár ruha vagy éppen a szőnyeg.

2

3. Régi, kiszáradt vagy romlott eleség

Ha igazán rosszat akarunk a macskánknak, akkor hagyjuk a tányérjában a megmaradt ételt! Nem elég, hogy a romló eleség szaga talán még kellemetlenebb számukra, mint a büdös macskaalomé, de a nedves eleségekben – főleg melegben – már 20 perc után elkezdhetnek elszaporodni a baktériumok, amik betegséghez vezethetnek.

3

4. Rossz ízű gyógyszerek

Senki nem szereti a gyógyszerek ízét, így a macskák sem. Ha rögtön sikerül lenyeletni vele az orvosságot, akkor nincs baj, de egy 2001-es állatorvosi tanulmány szerint a kapszulák 84%, a tabletták 64%-a öt perc elteltével még mindig a macskák nyelőcsövében volt. Fontos ezért, hogy a gyógyszerezést követően legalább negyed órán keresztül figyeljük a cicánkat és ha öklendezik, köpköd vagy netán habzik a szája, gondoljunk arra, hogy a gyógyszer irritálja és segítsünk rajra.

4

5. Agresszív simogatás

A macskák nagyon érzékenyek az érintésre. Ha erősebben, netán durván, agresszíven nyúlunk hozzá – akkor is, ha kényeztetésnek szánjuk – harci üzemmódba kapcsolhatja a macskát: ne csodálkozzunk, ha hörögni, fújni kezd, harap vagy a megkarmol.

5

6. Versengés a területért

Természetükből fakadóan a macskák minden idegen fajtársukat ellenfélnek látják, akitől meg kell védeni a területüket, az ételüket vagy biztosítani kell velük szemben a gazdájuk figyelmét. A rokon macskáknál vagy azoknál, akik már összeszoktak, ez a versengés már nem jellemző.

6

7. Mellőzöttség

A macskáknak szükségük van nyugalomra, szeretnek egyedül is lenni, de ez nem jelenti azt, hogy nem igénylik a társaságot, a törődést. A macskák nem magányos állatok hanem társas lények. Ha mellőzöttnek érzik magukat, nyávoghatnak, kaparászhatnak – próbálják felhívni magukra a figyelmet. Ha pedig sokáig nem törődik velük senki, meg is betegedhetnek.

7

8. Autózás

A macskák számára az autózás többszörös stresszforrás. Egyrészt kiszakítjuk őket a megszokott világukból, másrészt egy olyan folyamatosan változó helyzetbe kényszerítjük őket, amit nincs módjuk felfedezni. Sok macska kifejezetten fél az autózástól, nyávog, kaparászik út közben. Az sem ritka, hogy felkeveredik a gyomruk és hánynak.

8

9. Fürdés

Kevés kivételtől eltekintve a macskák utálják, ha nedvesek, vizesek lesznek. Nincs szükségük rendszeres fürdésre, nagyon hatékonyan tisztálkodnak.

9

via

MEGOSZTÁS