A macskatartás alapszabályai

Sokan tartunk macskát háziállatként, de a megfelelő gondozásukkal is tisztában vagyunk? A következő cikkben bemutatunk néhány tippet annak érdekében, hogy házi kedvencünk is jól érezze magát otthonunkban.

Mit és mennyit ehet egy macska?

A macska kertben tartva alkalmanként vadászik, rovarokkal, egerekkel és madarakkal egészíti ki étrendjét, ezért lakásban tartva is fontos törekedni a változatos étrendre, elsősorban a megfelelő mennyiségű fehérje biztosítására. A rendszeres étkezés kialakítása mellett, az állandó étkezési hely megteremtése is kiemelt jelentőséggel bír.

2

Amennyiben nincs kertünk, célszerű sétáltatni kedvencünket, vagy a lakásunkban időnként futtatni, mozgásban tartani a túlsúly elkerülése érdekében.

Mi az a macskafű és hogyan funkcionál?

A természetben is fontos szerepe van a macskák fűfogyasztásának, ezért fontos, hogy, ha nincs kertünk, biztosítsunk kedvencünk számára füvet a lakásban is, akár egy cserépben, jól megközelíthető helyen.

3

Tisztítja a bélrendszerüket, segíti az emésztésüket, ezért a fű elfogyasztását követően előfordul, hogy öklendeznek, ám ilyen esetben ne ijedjünk meg, ez egy természetes tisztulási folyamat.

Mit tegyünk, ha paraziták élősködnek a kedvencünkön vagy kedvencünkben?

Ha állatunknak hasmenése van, ürülékében parazitákat találunk, vagy indokolatlanul soványnak tűnik, esetleg gyenge vagy levert, érdemes mihamarabb, állatorvoshoz fordulni, aki szükség esetén féreghajtót ír fel a számára. A bolha- vagy kullancsfertőzés nyakörvekkel, rácsepegtető oldatos készítményekkel vagy tablettákkal kezelhető, illetve előzhető meg.

4

Hogyan alakítsuk ki az illemhelyet?

Törekedjünk arra, hogy jól megközelíthető, de nyugodtabb helyen legyen az alom. Fontos a tisztaság, cseréljük rendszeresen az almot, hiszen az több kórokozó, fertőzés melegágya lehet. A szoktatási időszak alatt legyünk türelmesek az állattal, de egyben éreztessük vele határozottan, hogy hol a helye ennek a tevékenységnek.

alom

Milyen rendszerességgel vigyük állatorvoshoz?

Féregtelenítés mellett az állat egészségének időnkénti felülvizsgálata, és baj esetén orvoslása is a feladatunk. Nemcsak a kedvencünkért, de annak utódaiért is felelősek vagyunk.

6

Ha nem tudunk felelős gazdát találni nekik, inkább kerüljük el, hogy utódok szülessenek, legjobb, ha ivartalaníttatjuk az állatot. Lássuk el egyedi elektronikus jelöléssel (mikrochippel), így nyomon követhetőek az adatai, lakhelye, baj esetén értesíthető a gazda.

Milyen eszközöket biztosítsunk lakásunkban a megfelelő mozgás érdekében?

A megfelelő környezet megteremtése minden gazda számára kötelesség. Lakásban tartott macskák esetében fontos, hogy bent is kielégíthessék mozgásigényüket. Karmukat folyamatosan élesítik, ezért célszerű kaparófa vagy macska-mászóka, macskajátékok biztosítása a lakásban.

7

NÉBIH

MEGOSZTÁS