Egy kedves óriás – a Maine Coon macska

A most következő képek főszereplő hatalmasra nőtt macskák, akik mellett gazdáig szinte eltörpülnek. Mindegyikük a nagy termetéről ismert  fajtához tartozik. Ezt a különleges macskát gyakran csak “kedves óriásként” emlegetik, mivel rendkívül szelíd és barátságos természetű. A Maine Coon az Egyesült Államok nemzeti macskája, különleges tulajdonságai miatt az eredetét tekintve sok elmélet látott napvilágot. A legvalószínűbb azonban, hogy az őseik egyrészt a vikingekkel érkezett norvég erdei macskák lehettek, másrészt az Amerikába érkező európai tengerészek által a hajókon utaztatott hosszú szőrű macskák, amelyek képesek voltak elviselni a zord körülményeket. Ezen macskák génkészletének tökéletesedése, valamint a természetes szelekció folytán alakult ki a Maine Coon karaktere.

13

A Maine Coon alkalmazkodott a hideg klímához. Selymes bundája egyenletes esésű, kezelést alig igényel: elegendő hetente egyszer-kétszer átfésülni. A hosszú, bozontos farkát maga köré tudja csavarni amikor alváshoz gömbölyödik, így melegíti magát a hideg éjszakákon. Nagy, kerek, pamacsos talpuk “hócipőként” jó szolgálatot tesz. A kandúrok súlya általában 8–9 kg, de elérhetik a 10–12 kg-os is, a nőstények ennél kisebbek, általában 6–8 kg-ra nőnek. A Maine Coon későn érő fajta, teljes méretét 3-5 éves kora körül éri csak el, gyermeki természete azonban egész életén át megmarad.

A Maine Coon macskák hangjukban is különböznek más fajtáktól, nagyon különleges, csicsergő, trillázó hangjukat folyamatosan hallatják udvarláskor, “beszélgetéskor”, valamint amikor simogatják őket, vagy játszanak velük. A Maine Coon nagyon ember-orientált, azonban ez nem azt jelenti, hogy túlságosan emberfüggő lenne. Nem követeli ki a figyelmet, de szeret megvizsgálni minden tevékenységet, amit gazdája végez, és próbál neki segíteni a maga módján. Ezek a gyönyörű óriások nagyon játékosak, és azok is maradnak egész életükön át.

15

12 14 16 17 1 2 3 4 5

SONY DSC
SONY DSC

7 8 9 10 11

Forrás: Érdekes Világ