Épségben átvészelte Hemingway háza és híres hat ujjú macskái az Irma hurrikán pusztítását

A pusztító Irma hurrikán helyi idő szerint vasárnap este Floridára is lecsapott. A vihar 2-es erősségűre csökkent, de óránkénti 175 kilométeres széllökésekkel tombolt és hatalmas hullámokat korbácsolt. Miami 72 százaléka áram nélkül maradt, egész Floridában több mint hatmillió lakásban szűnt meg az áramszolgáltatás. Az állam déli és középső vidékein a városokban és kisebb településeken is mindenütt változatlanul hömpölyög a víz, az utak víz alatt vannak, az áradat fákat, törmelékeket, házdarabokat, bútorokat sodort magával. Komoly károk keletkeztek a miami repülőtér berendezéseiben is.

1

Özönvízszerű esőzéssel pusztított az Irma Orlandótól északra, illetve északkeletre. Fort Lauderdale és Jacksonville között 10-11 méteres hullámokat vetett a vihar, s bár Irma hétfőn már “csak” trópusi viharrá mérséklődött, a szakemberek változatlanul veszélyesnek ítélik. Florida déli és középső vidékein mintegy 6 és fél millió ember számára rendeltek el evakuálást.

2

Az NBC televízió beszámolója szerint csodával határos módon teljesen épségben maradt Ernest Hemingway Nobel-díjas író múzeummá alakított háza Key Westen.

3

EH 2871P November 1946 Ernest Hemingway and sons Patrick (left) and Gregory, with cats Good Will, Princessa, and Boise. Finca Vigia (Hemingway home), San Francisco de Paula, Cuba. Photograph in the Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.

Dave Gonzales, a történelmi épület és múzeum kurátora megerősítette azt is, hogy a ház mind az 54 macskája szintén épségben átvészelte az Irma hurrikánt. A cicák Hemingway Hófehérke nevű macskájának a leszármazottai. Ennek bizonyítéka, hogy sokuknak hat ujja van, ami Hófehérke genetikai öröksége. A múzeum kurátora az NBC riporterének elmondta azt is, hogy bár a ház nem sérült meg, de pillanatnyilag nincs áram, folyóvíz és internet-szolgáltatás sem.

5 6 7 8 9 10

Videók: