Macskafestés – művészet vagy állatkínzás?

Magyarországon a macskák szőrének festése, színezése nem annyira elterjedt és igen vegyes érzelmeket vált ki az ötletet állat-egészségügyi és etikai megfontolások miatt. Ez a bizarr macska- és kutyafestési hóbort leginkább az amerikai és ázsiai gazdák körében elterjedt. A macska- és kutyaszőr festékek állatorvosi és vegyi elemzéseit tekintve kiderül, hogy megfelelő anyagokkal nem okoznak bajt az állatnak, de figyelembe kell venni az egyedi sajátosságokat is.

Fontos, hogy az állatok egészsége és biztonsága elsődleges ilyen jellegű “hobbi” esetében is. A macskák szőrének színezésére, festésére az emberi hajfestékek és színezők abszolút nem alkalmasak, kizárólag olyan anyagokat szabad használni, amelyek kifejezetten macskák vagy kutyák számára készültek: hipoallergének, nem mérgezőek, nem irritálóak, nem okoznak semmilyen egészségügyi elváltozást, ekcémát, allergiát vagy szőrhullást. Ma már többféle ilyet gyártanak, sőt többfélét is. Létezik ételfesték, nem-toxikus kréta, spray, színező, szőrfesték többféle gyártótól is.

Mindenesetre mi ettől függetlenül is óva intünk minden macskatulajdonost ettől a hobbitól, hiszen a macskák úgy szépek, ahogy vannak!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

18

MEGOSZTÁS