Miért szeret szűk helyre bújni a macska?

8

A legtöbb macska nem tud ellenállni a kartondobozoknak – és még a tudósoknak sem sikerült egyértelmű magyarázatot találni arra, hogy mi ennek az oka, csak feltételezéseik vannak.

2

A legnépszerűbb ezek közül az, hogy a cicák úgy érzik, a cipősdoboz menedéket nyújt számukra a nagyobb ragadozók elől, amíg alszanak. Márpedig elég sokat alszanak – egy nap akár 18-20 órát is, így őseik is keresték a vadonban a biztonságos helyeket. Az utrechti egyetem egyik kutatója tanulmányában azt igazolta, hogy a gyakran költöző gazda esetében kifejezetten jó, ha van a macskának megszokott doboza, mert így sokkal gyorsabban alkalmazkodik az állat az új környezethez.

3

Egy amerikai állatvédő társaság tudományos tanácsadója szerint a macskák alapvetően rejtőzködő állatok. Mivel nincsenek jó konfliktuskerülő stratégiáik, legtöbbször az elbújás vagy az elfutás jelent számukra megoldást.

A cicák persze nem csak dobozba szeretnek bújni – fiókokba vagy táskákba is szívesen rejtőzködnek. Egy másik elmélet szerint ezt azért teszik, hogy melegen tartsák magukat, ezért másznak be a legkisebb helyekre is, ahol aztán összegömbölyödnek.

taska

Ha például a padlóra körben tárgyakat teszünk, akár csak ragasztószalaggal elkerítünk egy kör alakú területet, a legtöbb macska bemegy a közepére és nem hajlandó kijönni onnan.

Az állatok viselkedésének kutatásával foglalkozó brit Daniel Mills szerint ezt azért csinálja, mert biztonságérzetet ad neki, ha úgy érzi, hogy megpróbálhat a földhöz lapulva rejtőzködni valami mögött. „Ha állatorvoshoz visznek egy macskát, ahol ketrecbe kerül, az idegen ketrecben is legnagyobb eséllyel az alomtálcába fog beleülni” – mondta Mills.

6

ÍGY TUDOD CSAPDÁBA EJTENI A CICUST EGY KÖRBEN

7

MEGOSZTÁS