Visszatért a természetbe három megmentett vadmacska – videó

Visszatérhetett természetes élőhelyére az a három mentett vadmacskakölyök, amelyeket még tavaly tavasszal találtak – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Illusztráció

A három testvér – egy nőstény és két hím – elárvulhatott vagy elkeveredhetett az anyjuktól, így találták meg őket tavaly Felsőzsolca közelében, egy megbolygatott területen. Az állatok előbb a Mályi Madármentő Állomásra kerültek, majd néhány nappal később átszállították őket a fővárosi Vadállatmentő Központba.

A szakemberek felnevelték a kölyköket, felkészítették őket arra, hogy a természetben, emberi segítség nélkül élhessenek. Ehhez különösen fontos, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, mert a kézhez szokott, túlságosan megszelídült állatok nehezebben boldogulnának. Mint írták, az állatokon genetikai vizsgálatokat is végeztek, ami azért fontos, mert a hazai vadmacska állományt jelentősen érinti a kóbor házimacskákkal való kereszteződés problémája, így a visszaengedéshez tudni kell, hogy nemcsak ránézésre, hanem genetikai értelemben is „igazi” vadmacskákról van szó. A vizsgálatok megerősítették, hogy nem hibrid, hanem tisztavérű állatok.

Csak úgy iszkolt az egyik 🙂

Az állatokat február 26-án különböző helyszíneken engedték el. A nőstényt a Heves-Borsodi-dombságban, a hímeket pedig a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben, illetve a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben engedték szabadon.

A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett őshonos macskaféle ragadozó.

MEGOSZTÁS