A kiscica táplálása egészségesen

A kiscicák és kölyök macskák esetében speciális táplálkozási szempontokat kell figyelembe vennie a gazdinak. Természetesen náluk is fontos a természetes, tápanyagokban gazdag, vitamindús menü, ám egyéb szempontokra is oda kell figyelni. Mutatjuk, mire!

A speciális ellátás oka a kismacskák esetében a felnőtt cicákhoz képest gyorsabb anyagcsere. Fontos az is, hogy az első hetekben sok minden történik egy kiscicával: ilyenkor jelentőset nőnek a csontjai, izmai, fejlődik az immunrendszere, megismeri a testét, elkezdi azt aktívan használni. Ehhez energia kell, nem is kevés! Az energiát pedig az anyatej mellett a megfelelő táplálékkal lehet biztosítani számára.

Minőség, változatosság

Nem meglepetés, hogy a kismacskák esetében is minőségi macskatápokat kell keresni, mert ezekben van benne a megfelelő mennyiségű vitamin és tápanyag. Az anyatej mennyisége a negyedik héten kezd el visszaesni, ilyenkor jöhet a hozzátáplálás. Ahogyan az emberek esetében, a kiscicáknál is kis adagokkal kell kezdeni, hogy megszokja a más jellegű ételt a szervezet, de oda kell figyelni a változatosságra is. Hogy ez mit jelent? A legjobbat akkor tesszük a cicával, ha megismertetjük többféle táplálékforrással, ami lehet saját készítésű koszt, nyers menü, illetve természetesen száraz és nedves táp is. Ha megtapasztalja a változatosságot, azzal egyrészt biztosítjuk számára a sokrétű tápanyagbevitelt, másrészt szélesítjük a lehetőségeit.

Léteznek hasznos extra alkotóelemek

A jó macskaeledel gyártója arra törekszik, hogy sokoldalú, természetes, fajtabarát nyersanyagokat használjon – ezekért a cica is hálás lesz. Ebben a húsfélék és zöldségek mellett megtalálhatók a gyógynövények és a rostok, amelyek a természetes emésztést segítik elő, valamint az olyan extrák, mint a lenmagolaj, amelynek a szerepe, hogy biztosítsa a bőr és a szőr egészségéhez elengedhetetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Meg kell oldani az állati fehérje bevitelét, de érdemes olyan összetevőket is szem előtt tartani, mint a bélflórát javító cikóriagyökér, vagy az ürülék kellemetlen szagát csökkentő sivatagi növény, a yucca schidigera.

MEGOSZTÁS