Bionikus művégtagokat kapott egy macska Bulgáriában

Bionikus művégtagokat kapott egy macska Bulgáriában, a kontinentális Európában elsőként. A Pooh nevű fekete-fehér macska közlekedési balesetben veszítette el két hátsó végtagját. A szófiai központi állatorvosi klinikán olyan végtagpótló műtétet hajtottak végre rajta, amilyet eddig csak Nagy-Britanniában végeztek. Vladiszlav Zlatinov állatorvos vezetésével titán lábakat implantáltak a testébe, az implantátumokhoz pedig olyan protéziseket erősítettek, amelyek egy cipőhöz hasonlóan cserélhetőek. A végtagpótló műtétet tudományos folyóiratokban megjelent publikációk alapján végezték, a szükséges eszközöket pedig egyénileg fabrikálták, mivel ilyesmi nem kapható kereskedelmi forgalomban.

1

2

3

4

Pooh hat hétig “lábadozott”, míg kipróbálhatta művégtagjait, jelenleg pedig a hozzászokás fázisában van. A cicát hamarosan örökbe adják egy számára megfelelő családnak. Az amputált lábú macskán végzett műtét óta Zlatinov három másik állaton is hasonló beavatkozást hajtott végre, és továbbiak várnak a sorukra. Az állatorvos hosszú távú projektben gondolkodik, amelyben igyekszik finomítani a technológián.

5

6

7

BULGARIA-BIONIC/CAT

BULGARIA-BIONIC/CAT

10

Pooh már szaladgálni és játszani is szokott, és olyannyira kezdi megszokni művégtagjait, hogy már tisztogatni is szokta őket: